Iskalnik po strani

VARČNA RABA ENERGIJE V VAŠEM DOMU

V modernem gospodinjstvu imamo vrsto naprav priključenih na električno omrežje in se niti ne zavedamo, koliko energije porabijo, ko jih pozabimo ugašati. V pravilni uporabi teh naprav in smotrnih odločitvah ob nakupu se lahko skriva znaten prihranek električne energije. Pripravili smo vam nekaj uporabnih nasvetov.

 

ŠTEDILNIK IN PEČICA

Čeprav sta v kuhinji nepogrešljiva, sta tudi precejšnja porabnika električne energije. Kako s to energijo najbolje varčujemo?

Štedilnik: 

 • Pri načrtovanju nove kuhinje upoštevajte potrebno priključno moč in uredite ustrezne inštalacije vnaprej. 
 • Razmislite o nakupu indukcijskega štedilnika, saj je ta energetsko najvarčnejši. Prihranek bo z leti povrnil investicijo. 
 • Steklokeramični štedilnik še vedno porabi 20–25 % manj energije kot štedilnik s klasičnimi grelnimi ploščami. 
 • Energijo prihrani tudi racionalno kuhanje: prava velikost posode, pokrovi, ki dobro tesnijo, raba lonca na pritisk, ko je to potrebno, ne pozabite pa tudi, da lahko ploščo ugasnete nekaj minut pred koncem kuhanja, saj bo zbrana toplota dokončala delo. 

Pečica: 

 • Pri električnih pečicah po daljši uporabi preverimo tesnjenje vrat. 
 • Med peko pečico čim manj odpirajmo, nekaj pred zaključkom pa jo že lahko ugasnemo, saj bo zbran topli zrak dokončal delo. 
 • Pogrevanje in kuhanje manjših količin živil v mikrovalovni pečici v primerjavi s klasičnim načinom priprave prihrani do 70 % električne energije.

 

POMIVALNI STROJ

Poraba električne energije in vode se pri pomivanju v sodobnih pomivalnih strojih čedalje bolj zmanjšuje. Pomivanje v pomivalnih strojih je z energetskega stališča zelo učinkovito, vendar ob predpostavki, da ne pomivamo le nekaj kosov posode. Sicer pa sodobni stroji zaznavajo tudi stopnjo umazanosti posode in pomivanje prilagodijo. Nakup pomivalnega stroja se izplača že pri tričlanski družini. Uporaba stroja je prijaznejša do okolja kot ročno pomivanje s tekočimi pralnimi sredstvi, saj uporabljena pralna sredstva, ki jih dajemo v pomivalne stroje, predstavljajo manjšo ekološko obremenitev. Pri ročnem pomivanju varčevanje z vodo in pralnimi sredstvi pomeni zmanjšano učinkovitost pomivanja oziroma slabšo higieno.

Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu stroja za pomivanje?

 • Najboljši izkoristek energije je pri stroju najvišjega energijskega razreda in uporabi varčevalnega programa pranja.
 • Izognite se trošenju energije za ogrevanje vode – stroj priklopite na sistem sanitarne tople vode.
 • Manjši pomivalni stroj naj pri običajnem programu ne porabi več kot 11 litrov vode, večji ne več kot 13 litrov.

 

HLADILNIK IN ZAMRZOVALNIK

Kaj najbolj vpliva na porabo hladilnika ali zamrzovalnika? 

 • njegova starost in stanje,  
 • velikost in energijski razred, 
 • nastavljena temperatura hlajenja in zamrzovanja ter izkoriščenost prostora (polni porabijo manj) ter 
 • vrsta aparata – zamrzovalni predal v hladilniku porabi manj energije kot samostojni zamrzovalnik. 

Prav tako pa so pomembne naše navade: 

 • pri načrtovanju kuhinje pazite, da je hladilnik postavljen čim dlje od virov toplote in neposredne sončne svetlobe, pa tudi dovolj odmaknjen od stene, da lahko zrak kroži in se kondenzator primerno hladi, 
 • v hladilnik ne shranjujemo toplih živil in živil, ki niso ustrezno embalirana, lahko pa v njem odtajujemo zamrznjena živila in tako prihranimo energijo za hlajenje, 
 • redno preverjamo, da vrata dobro tesnijo in po potrebi odstranjujemo obloge ivja in ledu, 
 • temperaturo v hladilniku nastavimo med 5 in 7 °C, v zamrzovalnih omarah pa na –18 °C. Nižje temperature le porabljajo energijo.

 

PRALNI IN SUŠILNI STROJ

Za delovanje pralnih in sušilnih strojev  porabite v gospodinjstvu približno 18 % električne energije od tega 8,7 % za pralne in 9,3 % za sušilne stroje, zato verjetno ni treba pojasnjevati, zakaj je izbira najvišjega energijskega razreda bistvenega pomena – izberite najmanj razred A+. Pri enaki količini perila za sušenje porabimo kar 2- do 3-krat več energije.

Naučite se varčne uporabe:

 • Največ energije porabi ogrevanje vode, zato namesto na 90 °C perite na 60, 40 °C ali celo manj – pri tem pa upoštevajte navodila proizvajalca oblačila. 
 • Izogibajte se predpranja, prevelike količine pralnih sredstev, mehčalcev in poskušajte največ pranj in sušenj opraviti v času nižje cene elektrike.  
 • Pri sušenju združujte tkanine enakih lastnosti – tako bo sušenje enakomernejše in hitrejše. 
 • Obvezno redno čistite filter sušilca in reže za hlajenje.  
 • Enkrat mesečno perilo ali prazen stroj operite pri najvišji temperaturi zaradi odprave bakterij in klic v stroju.

 

DOMAČA PISARNA

Doma imamo vse več električnih naprav, ki sodijo k »domači pisarni«. Skoraj v vsakem domu najdemo računalnik in tiskalnik, usmerjevalnik, modem. Ko temu dodamo še naprave za zabavo v prostem času, dobimo cel seznam naprav, ki večino časa ostajajo v stanju pripravljenosti in porabljajo energijo tudi, ko jih ne potrebujemo. 

Poskrbite za prihranek energije: 

 • Kupujte le naprave, ki v stanju pripravljenosti potrebujejo manj kot 1 W moči – prodajalci morajo ta podatek poznati. 
 • Nova naprava naj ima stikalo, ki omogoča popoln izklop, razdelilci pa naj omogočajo izklop skupine naprav. 
 • Navadite se vključevati nastavitev za minimalno porabo v stanju pripravljenosti na vseh napravah, ki jo imajo.

 

RAZSVETLJAVA

Brez svetil v notranjih prostorih danes ne gre, smotrna raba že od samega načrtovanja prostorov dalje pa vam lahko močno zmanjša stroške za razsvetljavo. Pri nakupu novih sijalk se odločite za LED sijalke. Njihova učinkovitost presega varčne sijalke, življenjska doba je daljša, poleg tega pa ne segrevajo prostora. Z namestitvijo LED žarnic lahko znižamo porabo električne energije za razsvetljavo tudi do 80 %

Poleg tega, da dosledno ugašate luči, ko jih ne potrebujete, je tu še nekaj pomembnih nasvetov: 

 • Razporedite svetila smiselno – tam, kjer svetlobo potrebujete, splošne luči prižigajte redkeje. 
 • Svetilke redno čistite, saj prah na svetilu zmanjšuje izkoristek svetlobe. 
 • Čim bolj poskusite izkoristiti dnevno svetlobo, ki je tudi očem bolj prijazna.

 

TELEVIZOR, ZABAVNA ELEKTRONIKA IN DRUGI MALI ELEKTRIČNI APARATI 

Marsikje so aparati zabavne elektronike prižgani cele dneve, čeprav jih zares nihče ne uporablja, pa tudi če ste med tistimi, ki aparate pridno ugašajo, verjetno veste, da se npr. televizor nikoli zares ne ugasne, pač pa gre »v pripravljenost«

Povprečen televizor potroši 210 kWh elektrike letno. Seveda je dejanska poraba odvisna od tega, koliko ga uporabljate in kakšen televizor kupite. 

Dodatnih 160 kWh na leto porabite z različnimi napravami zabavne elektronike (tablice, glasbeni stolpi …), 100 kWh/letno pa z raznimi manjšimi električnimi aparati (mešalci, brivniki …), ki so resnično v uporabi le nekaj ur letno.


Pridobite popust* v višini 15% vrednosti toplotne črpalke, ki ga lahko izkoristite pri nakupu toplotne črpalke ali v obliki bonov za električno energijo. Za odjemalce Elektro energije so na voljo LED žarnice V-TAC s popustom, tudi več kot 20 % na redne cene. Izkoristite ugodno ponudbo izdelave energetskih izkaznic, ki vključuje 10 % popust v obliki bona za elektriko. Potrebujete vedno dosegljivo in hitro odzivno asistenco za pomoč ali nasvet 24 ur na dan in vse dni v letu? Potem je naša Asistenca prava za vas. Uredili vam bomo mojstre za sanacijo urgentnih popravil, pomagali poiskati partnerja za prenovo ali svetovali glede sobotnih izletov in najbližjih odprtih črpalk. In še mnogo več! Ob nakupu IR panelov pri Elektro energiji vam nudimo 15 % popusta na kupljene IR panele Etop v obliki vrednostnega bona za električno energijo Ob nakupu kuponov prek naše spletne strani vam bodo izbrani ponudniki poleg visokih popustov na redne cene nudili dodatne ugodnosti in/ali vračilo denarja v obliki zmanjšanja zneska položnice Elektro energije .