Iskalnik po strani

Ogrevanje z elektriko

Ogrevanje bivalnih prostorov in prostorov, kjer delamo, je za kvaliteto življenja zelo pomembno, hkrati pa predstavlja pomemben strošek. Ogrevanje z elektriko je smiselno, kadar uporabljamo metode z dobrim izkoristkom.

 

NAČINI OGREVANJA NOTRANJIH PROSTOROV

Daljinsko ogrevanje: z namestitvijo merilnikov porabljene toplote v stanovanje boste plačali le energijo, ki ste jo dejansko porabili. Rezultati kažejo, da namestitev merilnikov porabljene toplote omogoča do 30% zmanjšanje porabljene toplote za ogrevanje. 

Elektrika: ogrevanje z električnimi grelnimi telesi (npr. kalorifer) je najdražje in najbolj neprijazno do okolja. Električna grelna telesa, ki pri svojem delovanju nimajo akumulacije toplote (termoakumulacijske peči), dosegajo zelo majhne izkoristke. Po drugi strani pa obstajajo načini ogrevanja, kjer je električna energija izdatno izkoriščena, na primer ogrevanje z IR paneli, toplotno črpalko in podobno.

 

Lesna biomasa: najcenejši energent za ogrevanje bivalnih prostorov je vsekakor les. V Sloveniji imamo veliko gozdnih površin, ki jih lahko izkoriščamo v ta namen. Novejši kotli na lesno biomaso nam omogočajo popolnoma avtomatično doziranje lesa in dosegajo zavidljivo visoke izkoristke, celo do 95 %. 

Zemeljski plin: v urbanih okoljih, kjer ogrevanje na lesno biomaso ni mogoče in je omogočen dostop do plinskega omrežja, je najbolj smotrno ogrevanje z uporabo novih kondenzacijskih kotlov, ki prav tako dosegajo zavidljivo visoke izkoristke. 

 

KLIMATSKE NAPRAVE

Klimatske naprave so danes, predvsem v poletnih mesecih, skoraj nepogrešljive tako v bivalnih prostorih kot v pisarnah. Hkrati v prehodnih, hladnejših obdobjih omogočajo tudi ogrevanje prostorov, zato so res vsesplošno koristne.

PREBERI VEČ
TOPLOTNE ČRPALKE

Toplotna črpalka zagotavlja prihranek denarja ter večjo energetsko neodvisnost, saj omogoča ogrevanje ali hlajenje prostorov ter gretje sanitarne vode. Toploto zajemajo predvsem v okolju, za lastno delovanje pa uporabljajo električno energijo. 

ELEKTRIČNI GRELNIKI SANITARNE VODE

V gospodinjstvu so električni grelniki sanitarne vode oziroma t. i. bojlerji še vedno zelo pogosta možnost zagotavljanja tople vode. Priporočamo, da toplo vodo pripravite glede na vaše potrebe. Nikakor grelnika ne imejte vključenega nepretrgoma na najvišjo temperaturo. Energetsko varčnejši so “direktni” grelniki, ki pa imajo tudi večjo priključno moč in potrebujejo večjo varovalko. Vaše potrebe po topli vodi narekujejo porabo električne energije. Priključna moč električnih bojlerjev se giblje od 1 kW do 6 kW.

 

 

NEKAJ NASVETOV ZA EKONOMIČNO URAVNAVANJE TEMPERATURE V PROSTORIH

Temperatura in ugodno bivalno okolje

Ogrevanje bivalnega okolja je sicer pomembno, a prav tako pomembno je, da ga ne ogrejemo preveč. Ne samo, da se v pretoplih prostorih ne počutimo dobro, vsaka dodatna stopinja temperature v prostoru, ki ga ogrevamo, pomeni porabo energije. V ogrevanem stanovanju vsaka stopinja nad 20 °C pomeni do 6 % večjo porabo energije, torej posledično tudi višji strošek.

Zatesnjenost oken in vrat

Starejša okna in vrata večinoma slabše tesnijo od novih. Če nimate namena zamenjati starih, vendar še ne dotrajanih oken in vrat, poskrbite vsaj za njihovo zatesnitev. Tesnilne trakove nalepite na notranje pripore, vrežite zareze za plastične tesnilne profile, ustrezno nastavite okovje in zatesnite notranja krila pri klasičnih (škatlastih) oknih z ločenimi krili. Tako boste preprečili izgubo energije in prostore bo treba ogrevati manj.

Učinkovito prezračevanje prostora

Največ 3-krat dnevno za 10 min v vsakem prostoru odprite okno in poskrbite za učinkovito prezračevanje. Čim nižja je temperatura zraka, manj časa naj traja prezračevanje, saj sicer po nepotrebnem ohlajate prostor.

Zastrta ogrevala

Ne dopustite, da zavese zastirajo ogrevala, sežejo naj le do nivoja ogreval, saj bo le tako vzpostavljena učinkovita izmenjava toplega in hladnega zraka. Zastiranje ogrevalnih teles lahko poveča porabo energije tudi do 10 %.

Regulacijski ventili

Če želite doseči toplotno ugodje, naj bo v poletnem času temperatura v prostoru med 23 °C in 25 °C, v zimskem času pa med 20 °C in 22 °C. Poleg tega svetujemo posvet s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali ustrezno (glede na prostor) nastaviti termostatske ventile.