Iskalnik po strani

Nasveti za varčno rabo energije

V gospodinjstvu imamo vrsto naprav priključenih na električno omrežje in se niti ne zavedamo, koliko energije porabijo, ko jih pozabimo ugašati. V pravilni uporabi teh naprav in smotrnih odločitvah ob nakupu se lahko skriva znaten prihranek električne energije. Ogrevanje prostorov je za kvaliteto življenja zelo pomembno, hkrati pa predstavlja pomemben in najvišji strošek strošek. Pripravili smo vam nekaj uporabnih nasvetov za varčevanje z energijo.

OGREVANJE PROSTORA

Ogrevanje prostora in ogrevanje vode sta daleč največja porabnika energije v vašem domu. Skupaj lahko predstavljata do 80 % končne rabe energije na leto.

Zmanjšanje temperature

Z znižanjem temperature vašega ogrevanja za samo 1 °C lahko prihranite približno 7 % energije letno.

Ogrevanje določenih prostorov

Ogrevanje čisto vseh prostorov doma ni potrebno. Z ogrevanjem zgolj prostorov, kjer se največ zadržujete, lahko prihranite do 5 % energije letno.

Ogrevanje kopalnice

Če ga imate doma, vam lahko v tem primeru pride prav manjši kalorifer ali kopalniški grelnik. Električni grelnik postavite na varno mesto v kopalnici izven dosega vode in ga priključite zgolj v času, ko uporabljate kopalnico.

 

 

Pri nas se varčevanje
z energijo izplača

KNJIŽICA NASVETOV

V knjižici z nasveti najdete preproste napotke, kako doma privarčevati z energijo.

PREBERI VEČ

 

OGREVANJE VODE

Zapiranje tople vode

S tem, ko imate pipo odprto 3 minute, porabite 15 litrov vode. Če bi z zapiranjem pipe med miljenjem rok in umivanjem zob porabili zgolj za 1 minuto manj vode, bi prihranili 5 litrov.

Tuširanje namesto kopanja

Za enkratno kopanje se v povprečju porabi kar 90 litrov vode, običajna tuš ročka pa porabi 9 litrov vode na minuto. Kar pomeni, da boste, če se tuširate manj kot 10 minut, v primerjavi s kopanjem prihranili na vodi in energiji, ki vodo segreva.

Splakovanje posode

Ali splakujete posodo, preden jo zložite v pomivalni stroj? Pri tem v 2 minutah porabite več vode kot pomivalni stroj v celotnem ciklu. Pri splakovanju se v 2 minutah porabi 15 litrov vode.

 

NAPRAVE

Vampirska poraba elektrike

Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (REUS) kaže, da ima kar 43 % vprašanih elektronske naprave prižgane, tudi ko te niso v uporabi.

Pranje perila na nižji temperaturi

Pralni stroj je velik porabnik električne energije, vendar tudi njegovo delovanje dopušča možnosti za varčevanje. Ena takih je, da perila ne perete na najvišji dovoljeni temperaturi, ki jo najdete na etiketah oblačil.

LED sijalke

Če 5 varčnih žarnic, ki dnevno gorijo 4 ure, zamenjate z LED sijalkami, potem lahko na leto prihranite dobrih 70 kWh oz. 10 €. Če zamenjate halogenske žarnice, prihranite več kot 200 kWh na leto oz. kar dobrih 28 € na leto.